Патентне агентство
Результат
Засновано у 2007
Кілька офісів в Україні та відділення в США, ЄС, Японії, Австралії, Кореї, В'єтнамі, Туреччині, Швейцарії, Китаї. VIber/WhattsApp/Telegram:+380989150415
Безкоштовно по Україні:
пн-пт 09.00 - 18.00

Державні символи не можуть бути об’єктом приватної власності

Державні символи не можуть бути об’єктом приватної власності
Державні символи не можуть бути об’єктом приватної власності

В Україні, згідно із державним законодавством про права інтелектуальної власності, державні символи не можуть бути об’єктом приватної, а саме інтелектуальної власності. Але, якщо взяти зображення малого Державного Герба України на паспортах громадян України та номерних знаках для автомобілів, то мається на увазі такий об’єкт інтелектуальної власності, як промисловий зразок. Патентування промислового зразка здійснюється в Держпатенті України.

Реєстрація торгових марок
Патентування корисних моделей
Патентування винаходів
Реєстрація авторських прав

Про це розповів Володимир Дмитришин, що займає посаду заступника голови Державного департаменту інтелектуальної власності. Ці роз’яснення були дані у відповідь на важливе зараз питання про те, кому належить право використовувати малий Державний Герб України.

Також промислові зразки, які відповідають умові новизни можуть пройти процедуру патентування промислового зразка, а власники зразка отримують патент, який є охоронним документом. Об’єктами патентів на промислові зразки є паспорт громадянина України для виїзду за кордон і автомобільні номерні знаки. При цьому після патентування промислового зразка захищається лише зовнішній вигляд(дизайн) паспорту і номерних знаків авто. Дизайн зазначених виробів включає малий Державний Герб України. Незважаючи на це, реєстрація промислових зразків не дає їх власникам жодних виключних прав на використання цих державних символів. Промисловий зразок є результатом творчої діяльності, об’єктом якого виступає форма, малюнок чи його розфарбування.

Якщо виготовлення загранпаспортів та номерних знаків для автомобілів в Україні регламентується іншими нормативними актами, то автоматично використання промислових зразків підпадає під сферу відповідного регулювання. Такі пояснення дав заступник голови Держдепартаменту інтелектуальної власності.

Варто нагадати, що не так давно народний депутат України Геннадій Москаль звинуватив керівництво МВС в спробі відмити через Польщу чималу суму державних коштів, відведених для маркування автомобільних знаків.

Джерело: jaynews.com.ua

Попередня стаття
Наступна стаття
Задати питання
 
експерту
Отримайте безкоштовну консультацію
Досвідчений фахівець зв'яжеться з Вами протягом 5 хвилин
Отримайте безкоштовну консультацію
Досвідчений фахівець зв'яжеться з Вами протягом 5 хвилин
Гаратнія конфіденційності
Дякуємо за ваш запит
Ми зв'яжемося з вами найближчим часом.
[Заголовок]
[Подзаголовок]
Гарантія конфіденційності